Ebola: Liberia staat volledig op zijn kop

Ebola zet Liberia op zijn kop

De samenleving in Liberia staat door Ebola volledig op z’n kop. Krabbelde Liberia de laatste 10 jaar net op na een verwoestende burgeroorlog, de ebola crisis heeft dit voorzichtige herstel van de economie volledig teniet gedaan. Reden voor pionier Rosana om de handen uit de mouwen te steken met haar Ebola Awareness Team.

“De overheid kan het niet alleen. Veel mensen hebben geen radio of TV. De overheidscampagnes bereiken hen niet. Zij zijn nauwelijks op de hoogte,” vertelt Rosana. Met haar team bezoekt ze daarom dorpen in het binnenland. “We laten emmers met chloor en zeep achter en laten zien dat het belangrijk is om je handen te wassen. In afgelegen dorpen kom je niet makkelijk aan chloor. Vooral niet nu je minder mag reizen.”

Rosana zet zich in voor slachtoffers van Ebola

Wat is ebola?

Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt. De ziekte heet officieel ebola hemorragische koorts. Deze wordt veroorzaakt door een virus (filovirus). De ziekte ebola is vernoemd naar de rivier Ebola in Congo, waar het virus voor het eerst in 1976 werd gevonden.

Filovirussen komen voor bij Afrikaanse vleermuizen. De ontlasting maar ook bloed, urine en het speeksel (beet) van de vleermuizen is besmettelijk. Iemand met ebola verspreidt het virus via speeksel, zweet, traanvocht, bloed, urine of ontlasting.

Handen wassen voor de meeting

Wat doet de ebola ziekte?

Net als veel andere virusziekten begint ebola met koorts, spierpijn, hoofdpijn en soms keelpijn. Overal in het lichaam raken bloedvaatjes ontstoken. Daardoor gaan ze gemakkelijk stuk en ontstaan er overal bloedingen. Door de bloedingen en doordat hersenen of organen als de lever en nieren niet meer goed werken kan iemand aan ebola overlijden.

Er is geen vaccin of goede behandeling tegen het ebola virus beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten. Begin 2015 was het dodental gestegen tot ruim 8000.

‘No hugging’

Pionier Rosana vertelt welke impact de ebola ziekte heeft op de samenleving: “Bij begroetingen zijn mensen gewend om elkaar de hand te schudden of te omhelzen. Wij houden mensen voor: ‘no hand shaking’ en ‘no hugging’ als je elkaar tegenkomt. Traditionele begrafenissen, waarbij mensen elkaar of de overledene aanraken, zijn uit den boze vanwege besmettingsgevaar. Ebola ontmenselijkt je.” De beelden van hulpverleners in witte pakken met maskers op, versterken dat gevoel.

Ebola prevention team, Rosana , Liberia

Besmetting door wilde dieren

Met haar team laat ze ook zien hoe de infrarood thermometer werkt die wordt gebruikt bij checkpoints om bezoekers te scannen op koorts. Rosana: “We leggen uit dat het ebola virus ook wordt overgedragen door dieren waarop gejaagd wordt in het bos, zoals apen, chimpansees en herten. Dat komt hier veel voor.”

“Preventie is het enige wat we hebben”

Rosana is een sterke vrouw, die liever doet dan ze praat. Haar organisatie richt zich op de opvang en begeleiding van vrouwen en meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Rosana: “Onze organisatie heeft een sterk netwerk. We geven hulp aan de basis. Nu Liberia in crisis is vanwege het ebola virus, willen we bijspringen waar we kunnen. Daar hebben we wel dringend hulp bij nodig. We hebben laatst een team van 150 jongeren getraind die nu langs de dorpen gaan. Er is geen medicijn voor ebola. Preventie is alles wat we hebben.”

ebola scanner met man

MIVA is een organisatie die geen noodhulp geeft. Door deze pionier te helpen met een auto, kunnen we echter wel een bijdrage leveren aan de crisis in Afrika.

Waarom MIVA deze pionier helpt

MIVA projectcoördinator Marjolein vertelt: “Er zijn een aantal partners in getroffen landen die onze hulp hebben ingeroepen bij hun reguliere werkzaamheden. Wij gaan dan met hen in gesprek: Is het überhaupt nog mogelijk om hun werk te blijven doen? Als wij geld naar hen overmaken voor een auto, kunnen ze dan bij dat geld? Want in sommige landen zijn de banken gesloten, alle bedrijven zijn dicht. Het hele openbare leven ligt daar stil. In Liberia heeft Rosana ons verzekerd dat de banken open zijn, de autodealer doet nog zaken. Ze hebben juist dringend behoefte aan steun. Daar doen we het als MIVA voor: mensen zoals Rosana het als hun bestemming zien anderen te helpen.”

Send this to a friend